Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Βοτάνια, βοτανάκια,των κήπων τα δωράκια!!!

Γεια χαρά και καλό μήνα!!!
 Σιγά, σιγά  φίλοι μας, γεμίζουν τα ραφάκια μας με τα βότανα- δώρα που μας στέλνουν οι φίλοι μας ,στα πλαίσια του eTwinning προγράμματός μας "Παιχνιδομηνύματα στου κήπου μας τα βήματα"...
Γέμισε η τάξη μας με μυρωδιές φασκόμηλου,καλέντουλαςκαι λεβάντας από την περιοχή της Δράμας,δυόσμου από την Ηλεία, ευκάλυπτου από την Θεσπρωτία, μέντας από την Καλλονή. Στείλαμε και μεις βέβαια το δικό μας δωράκι, την αρμπαρόριζα που μαζέψαμε από τον κήπο μας.

Είχαμε μιλήσει βέβαια για τα βότανα πιο πριν ,


μαζέψαμε αρκετά από τον κήπο μας


είδαμε την χρήση και την χρησιμότητά τους,και ζωγραφίσαμε τις εμπειρίες μας
 Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην αρμπαρόριζα βέβαια ,καθώς ήταν το βότανο που θα παρουσιάζαμε στα άλλα σχολεία.

Όνομα: Αρμπαρόριζα
Επιστημονική ονομασία: Πελαργόνιον το βαρύοσμον – Pelargonium graveolens
Οικογένεια: Γερανιοειδών
Άλλα ονόματα: Αλμπαρόριζα, γεράνιο, γεράνι, πελαργόνι, μοσχόφυλλο, κιούλι, χρυσαχί, αρμανέλα, λουκουμόχορτο, μπαρμπαρούσα
Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από τις λέξεις erba + roza, που στα ιταλικά σημαίνει χόρτο με ρόδινο χρώμα. Είναι σκληρός θάμνος, με ύψος 0,30-0,70 εκ., που προέρχεται από τη νότια Αφρική και καλλιεργείται στην Αλγερία, Αίγυπτο, Κένυα και Μαρόκο.
Στην Ελλάδα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Πελοποννήσου και των νησιών. Είναι πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς, οι οποίοι δεν ξυλοποιούνται. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Οι ιδιότητες της Αρμπαρόριζας είναι πολλές και εξαιρετικές
Τα φύλλα έχουν γκριζοπράσινο χρώμα με οδοντωτές απολήξεις, είναι χνουδωτά, με πολύ μεγάλες εγκολπώσεις και έντονο άρωμα όταν τριφτούν. Τα άνθη του φέρονται σε ταξιανθία τύπου σκιαδίου και έχουν 5 πέταλα. Τα χρώματα που συναντάμε στα άνθη του είναι στις αποχρώσεις του ροζ και του μωβ.
Αγαπά τις φωτεινές και τις ημισκιαζόμενες θέσεις. Προτιμά το ελαφρύ έδαφος (πλούσιο σε άμμο) ώστε να αποστραγγίζει πολύ καλά. Οι ρίζες του δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία.
Όταν αναπτύσσεται στο έδαφος ενός κήπου, καλό είναι να ποτίζεται ανά 5-20 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις τοπικές συνθήκες θερμοκρασίας, σκίασης κλπ.
Όταν αναπτύσσεται σε γλάστρες τότε τα ποτίσματά του θα πρέπει να είναι πιο συχνά, ανά 1-7 ημέρες. Είναι ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Μπορούμε να τη μεταφυτεύσουμε την άνοιξη, με μοσχεύματα. Η ανθοφορία ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Γενικά, είναι ανθεκτικό φυτό και θεωρείται ως καλό εντομοαπωθητικό.
Ιστορία και παράδοση της αρμπαρόριζας
Η αρμπαρόριζα έχει αναφερθεί για τη μυρωδιά της, από το Νίκο Καζαντζάκη, στο έργο του «Καπετάν Μιχάλης».
Ο συγγραφέας Ν. Μαρίνος στο βιβλίο του «Λουίζα και Αρμπαρόριζα» την περιγράφει ως ένα από τα δύο συστατικά του έρωτα.
Αρμπαρόριζα:Θεραπευτικές δράσεις, ιδιότητες και χρήσεις
-τονώνει το νευρικό σύστημα
Αιθέριο έλαιο Αρμπαρόριζας
-είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό
-ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη και υπερένταση
-για τις πέτρες στα νεφρά
-ανακουφίζει από τη ναυτία και τις ημικρανίες
-για τους πόνους της αρθρίτιδας
-μειώνει τη χοληστερόλη
-βοηθά στην ακμή λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης
-το τσάι της είναι κατάλληλο για τις ζαλάδες της εγκυμοσύνης
-είναι ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, κατά του στρες
Αρμπαρόριζα και άλλες χρήσεις
-τα φύλλα της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στα γλυκά κουταλιού, στα λουκούμια και στα γλυκά, για το υπέροχο άρωμά τους
-χρησιμοποιούνται στην οινοποιία
-σαν τροποποιητικό γεύσης στις μαρμελάδες και τις κομπόστες
-χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων
Παρασκευή – δοσολογία
Υλικά για λικέρ Αρμπαρόριζας
50 μεγάλα φύλλα, πλυμένα και στεγνωμένα
1 λίτρο κονιάκ ή τσίπουρο
250 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ή βάζο και τα αφήνουμε για 40 -50 μέρες σε σκιερό μέρος. Αφού περάσει αυτό το διάστημα, σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε!
Αφέψημα Αρμπαρόριζας
Βράζουμε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα αρμπαρόριζας μέσα σε νερό, για 3-4 λεπτά, για να βγουν τα αρώματά τους. Σουρώνουμε και το πίνουμε σκέτο ή προσθέτουμε, αν θέλουμε, κάποιο γλυκαντικό ή αρωματικό, όπως κανέλα ή γαρίφαλα.
Τσάι αρμπαρόριζας (για 4 φλιτζάνια)
Σε ένα λίτρο νερό προσθέτουμε 4-5 φύλλα αρμπαρόριζας και 1 μικρό ξύλο κανέλας και βράζουμε για λίγα λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε το τσάι μας.
Αρωματισμένη ζάχαρη με Αρμπαρόριζα
Μέσα σε βάζο αδειάζουμε 1 κιλό ζάχαρη της αρεσκείας μας και τοποθετούμε λίγα φυλλαράκια αρμπαρόριζας ανάμεσα στη ζάχαρη. Κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, για περίπου 10 ημέρες. Κατά διαστήματα, ανακινούμε το βάζο ή ανακατεύουμε με κουτάλι για να αρωματιστεί καλά η ζάχαρη.
Παρασκευή εντομοαπωθητικού με Αρμπαρόριζα
Βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες, μέχρι να λιώσουν τα φύλλα.
Σουρώνουμε και αν το άρωμά του είναι πολύ έντονο, προσθέτουμε λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαπωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες, πριν τις ανάψουμε.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αρμπαρόριζα
-Χρησιμοποιείστε την αρμπαρόριζα σε σάλτσες ντομάτας. Είναι φυσικό γλυκαντικό και αρωματίζει θαυμάσια τη σάλτσα.
-Η αρμπαρόριζα ταιριάζει πολύ καλά με τη μαρμελάδα φράουλα, βερίκοκο και βύσσινο.
-Βάλτε γλαστράκια με αρμπαρόριζα στο μπαλκόνι σας και κρατείστε τα κουνούπια μακριά σας.
Αρμπαρόριζα και προφυλάξεις
Αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες, καλό είναι να μην γίνεται κατάχρηση σε κανένα βότανο και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν από τη χρήση του.

Φτιάξαμε και μια κομπόστα αχλάδι με αρμπαρόριζα και τους στείλαμε την συνταγή
και ζωγραφίσαμε ξανά!
Μαζί με το ξωτικό μας δε, τον Ανεμοσβούρα επισκεφτήκαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής, όπου παρέδωσε ο ίδιος, αυτοπροσώπως ,παρακαλώ ,την αρμπαρόριζα στην Ονειράνθη και τα παιδάκια του  2ου Νηπιαγωγείου.
 Η Ονειράνθη με τη σειρά της, σαν σωστή οικοδέσποινα  κέρασε τον Ανεβοσβούρα ένα λικεράκι μέντας καθώς κάθισαν εκεί στον κήπο να πουν τα "δικά" τους!!!!
Ποια "δικά" τους;;;;
Ε ,φίλοι μας, ας μη γινόμαστε αδιάκριτοι!!!Σίγουρα ένα ξωτικό και μια νεράιδα έχουν πολλά να πουν.....
Όσο για μας περιμένουμε με ανυπομονησία να λάβουμε τα βότανα- δωράκια και των υπόλοιπων σχολείων,για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα του ωραίου φετινού μας συνεργατικού κηποπαιχνιδιού !!!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου